Pàgina inicial

Viure en català
Agenda
Actualitat
Jocs en català
Cinema en català
Segells plurals
Any Europeu de les Llengües 2001
Menú principal
Aprèn català
Serveis a empreses, organitzacions i
ens locals
Xarxa territorial
Recursos lingüístics
Viure en català

Pàgina inicial |  Directori del Consorci |  Mapa del web |  Escriu-nos

índex per dates

índex per temes

Barcelona, 22 de novembre de 2001

La cartellera de Nadal oferirà quatre estrenes doblades al català, a més de la versió subtitulada de «Harry Potter»

La cartellera de Nadal portarà a les pantalles de Catalunya quatre estrenes doblades al català, a més de la versió subtitulada de Harry Potter i la pedra filosofal. Demà, divendres 23, s'estrena la primera, Atlantis, l'imperi perdut, producció de dibuixos animats de la factoria Disney, i en les pròximes setmanes arribaran altres tres títols: El senyor dels anells (Aurum), Kiriku i la bruixota (Alta Classics) i Conte de Nadal (Planeta 2010), aquestes dues també de dibuixos animats. Quant a l'avanç de programació del 2002, en aquests moments estan confirmades almenys dotze estrenes.

Atlantis, l'imperi perdut es podrà veure en català a nou sales de Catalunya i una de Mallorca: Lauren Gràcia (Barcelona), Albéniz (Girona), Rambla (Lleida), Kyton (Palamós), Figueres (Figueres), AMC (Terrassa), Sucre (Vic), Olot Multicines (Olot), Bages (Manresa), i Porto Pi (Palma de Mallorca). A Igualada i a Vilafranca del Penedès s'exhibirà a partir del proper dia 30, en què també està prevista l'estrena de Harry Potter, que finalment Warner distribuirà en versió original en anglès subtitulada en català a set sales de Catalunya, quatre de Barcelona, i les altres tres a Lleida, Girona i Tarragona.

Distribuïda per Buena Vista, Atlantis, l'imperi perdut, està dirigida per Gary Trousdale i Kirk Wise. Narra les cuites d'un explorador -el personatge del fotograma adjunt- que troba el mapa de la ciutat perduda d'Atlantis. Decidit a arribar a la mítica ciutat, s'embarca en un submarí comandat per un personatge misteriós, i ben aviat un pop gegant els atraparà i els durà al cor d'Atlantis.

Amb Atlantis sumen nou els títols doblats per la major Disney des que va iniciar el doblatge al català l'any 1995, amb la reposició de 101 dàlmates. Els altres films doblats han estat: El geperut de Nôtre Dame (1996), Hèrcules (1997), Mulan (1998), Tarzan (1999), La pel·lícula d'en Tigger (2000), Dinosaure (2000) i el juny d'aquest any L'emperador i les seves bogeries.

El senyor dels anells, el 19 de desembre

El 19 de desembre, coincidint amb l'estrena mundial, s'estrenarà en català El senyor dels anells, la pel·lícula basada en la coneguda obra de J.R.R. Tolkien, dirigida per Peter Jackson i interpretada per Elijah Wood, Billy Boyd, Viggo Mortensen, Liv Tyler, Cristopher Lee i Cate Blanchett, distribuïda per Aurum. Precisament, l'editorial Vicens Vives acaba de posar a la venda, en un sol volum, els tres llibres de la trilogia: La Germandat de l'anell, Les dues torres i El retorn del rei, dels quals fins ara n'ha venut, també en català, prop de 90.000 exemplars en total.
Les altres dues estrenes doblades al català, Kiriku i la bruixota, basada en un conte de l'Àfrica occidental, i Conte de Nadal, revisió de l'obra homònima de Charles Dickens, s'incorporaran a la cartellera de Nadal a partir del 21 de desembre.

44 estrenes doblades en 30 mesos

Amb l'oferta de Nadal, enguany s'hauran pogut veure dinou pel·lícules d'estrena doblades al català i l'esmentada versió subtitulada de la primera entrega de Harry Potter. Des del juny de 1999 i fins a final d'any, el total de films d'estrena doblats al català s'eleva a 44 (veure taula adjunta). El cinema d'animació ha tingut una presència notable en l'oferta cinematogràfica en català, ja que se n'han doblat 29 títols, la majoria distribuïts per les majors nordamericanes.

Avanç de programació del 2002

Entre les pel·lícules que l'any vinent s'exhibiran en català, en aquests moments hi ha confirmació de les següents dotze pel·lícules: Vanilla Sky (UIP, 1 de febrer), Jimmy Neutró, El nen inventor (UIP, 22 de març), La corba de la felicitat (Esicma, març), The man who wasn't there (Warner, primer trimestre), Ice Age (Fox, maig-juny), Lilo&Stitch (Buena Vista, juny), Momo (Aliabit, juny), Stuart Little 2 (Columbia, juliol), Doraemon -noves aventures- (Luk Internacional, setembre), Treasure Planet (Buena Vista, novembre), Harry Potter i la cambra secreta (Warner, desembre) i El senyor dels anells -segona part- (Aurum, desembre).

+ informació

Font: Oficina de premsa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

© Consorci per a la Normalització Lingüística. Tots els drets reservats.
C. de Mallorca, 272, 8è • 08037 Barcelona • Tel. +34 93 272 31 00 • Fax +34 93 487 21 67 • A/e: cpnl@cpnl.org