Pàgina inicial

Viure en català
Agenda
Actualitat
Recull de premsa
Jocs en català
Cinema en català
Segells plurals
Any Verdaguer
Menú principal
Aprèn català
Serveis a empreses, organitzacions i
ens locals
Xarxa territorial
Recursos lingüístics
Viure en català

 

Pàgina inicial |  Directori del Consorci |  Mapa del web |  Escriu-nos

índex per dates

índex per temes

Barcelona, 3 d'abril de 2002

Els governs de Catalunya i les Illes Balears constitueixen divendres l'Institut Ramon Llull

L'Institut Ramon Llull té per objecte la projecció exterior de la llengua i de la cultura catalanes

Els presidents de Catalunya i de les Illes Balears, Jordi Pujol i Francesc Antich, signaran divendres vinent, 5 d'abril, a Palma de Mallorca el conveni de constitució de l'Institut Ramon Llull i d'aprovació dels estatuts del nou organisme, primer de caràcter estable format per dos governs de terres de parla catalana.

L'acte tindrà lloc al Monestir de Santa Maria de la Real, de Palma de Mallorca, a tres quarts de sis de la tarda. Acompanyaran el president de la Generalitat els consellers d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Andreu Mas-Colell, i de Cultura, Jordi Vilajoana. També hi assistiran els directors generals de Política Lingüística i de Promoció Cultural, Lluís Jou i Vicenç Llorca, respectivament; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Francesc Parcerisas, i el director del Consorci Català de Promoció Exterior de la Cultura (COPEC), Oriol Pi de Cabanyes.

L'Institut Ramon Llull es crea com a entitat de dret públic de caràcter associatiu i té per objecte "la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s'hi expressa, en especial la literària, en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió així com el seu aprenentatge fora del domini lingüístic respectant les aportacions de totes les terres que la comparteixen", segons consta en els estatuts.
Amb aquesta finalitat, l'Institut s'ocuparà de promoure l'ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a les universitats de fora del domini lingüístic i també al públic adult en general, sobretot en aquelles localitats en què l'existència de comunitats catalanes i/o balears o les relacions històriques, culturals o comercials ho aconsellin. També s'ocuparà de la difusió de la literatura que s'expressa en català per mitjà del foment i el suport de traduccions del català a les llengües més difoses del nostre entorn cultural, de les seves edicions comercials i del suport publicitari adequat.

Culminació d'un procés

La signatura de l'acord de constitució culmina el procés iniciat amb el conveni de col·laboració entre Catalunya i les Illes Balears subscrit a Palma el 17 d'abril del 2000 pels consellers Vilajoana i Damià Pons. El Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat, el 13 de febrer passat l'autorització al Govern per a formalitzar amb l'Executiu de les Illes la constitució del consorci. El dia abans ho va aprovar, també unànimement, el Parlament de les Illes Balears.

L'acord va ser comunicat a les Corts Generals i precisament ahir, 2 d'abril, la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat va aprovar, igualment per unanimitat, elevar al ple de la Cambra el seu dictamen favorable a la presa de coneixement del conveni de col·laboració entre tots dos governs per a la constitució de l'Institut.

Obert a Aragó i València

La forma jurídica de l'Institut Ramon Llull serà la de consorci "perquè permet que la col·laboració entre els dos governs sorgeixi d'ells mateixos i en pla d'igualtat" i també perquè "permet que l'organisme estigui obert a la incorporació dels governs d'Aragó i de València, quan aquests ho considerin oportú, i la col·laboració del Govern de l'Estat sense necessitat que formi part del Consorci però amb incorporació de representants seus als òrgans de govern". Així ho va manifestar el conseller de Cultura durant la presentació de l'Institut davant del Parlament de Catalunya.

El Ramon Llull, que tindrà seu compartida entre Barcelona i Palma, també fomentarà la projecció exterior de les manifestacions culturals produïdes a Catalunya i les Illes Balears en coordinació amb d'altres organismes que tinguin aquesta finalitat, con ara el COPEC, la Institució de les Lletres Catalanes i el Consorci per al foment de l'ús de la llengua catalana i la projecció exterior de la cultura, del Govern de les Illes Balears.

Estructura i pressupost

Els òrgans de govern del Ramon Llull seran: el patronat, el consell de direcció i la direcció. El patronat serà presidit de manera rotatòria, per períodes d'un any, pels presidents de la Generalitat de Catalunya i de les Illes Balears. En formen part els consellers de Cultura, Universitats i Relacions Institucionals i els directors generals de promoció cultural, política lingüística i universitats dels dos governs, el president de l'Institut d'Estudis Catalans, quatre rectors d'universitat, el degà de la Institució de les Lletres Catalanes i sis representants de l'Institut Cervantes.

La representació institucional es veu complementada per vint-i-un vocals, de les lletres, la filologia i la cultura catalanes, nomenats, per períodes de sis anys, de comú acord pels dos governs i el Cervantes tenint en compte les aportacions a la cultura comuna de totes les terres del domini lingüístic.

El consell de direcció, presidit alternativament pels consellers de Cultura de Catalunya i de les Illes Balears, estarà format pels directors generals membres del patronat, representats dels organismes de projecció exterior de la cultura i de la Institució de les Lletres Catalanes i el director i altres dos representants del Cervantes.

Es preveu que el pressupost del Ramon Llull per al 2002 serà d'uns cinc milions d'euros, uns 830 milions de pessetes, dels quals uns 400 seran aportats per l'Instituto Cervantes, adscrit al Ministeri d'Afers Estrangers, en part com a transferència corrent i en part com a aportació derivada de serveis que el Cervantes prestarà al Ramon Llull per a l'organització d'actes a l'exterior.

Font: Oficina de premsa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

© Consorci per a la Normalització Lingüística. Tots els drets reservats.
C. de Mallorca, 272, 8è • 08037 Barcelona • Tel. +34 93 272 31 00 • Fax +34 93 487 21 67 • A/e: cpnl@cpnl.org