Pàgina inicial

Viure en català
Agenda
Actualitat
Recull de premsa
Jocs en català
Cinema en català
Segells plurals
Any Verdaguer
Menú principal
Aprèn català
Serveis a empreses, organitzacions i
ens locals
Xarxa territorial
Recursos lingüístics
Viure en català

 

Pàgina inicial |  Directori del Consorci |  Mapa del web |  Escriu-nos

índex per dates

índex per temes

Barcelona, 24 de juliol de 2002

La llengua catalana ha augmentat la seva presència en l'àmbit jurídic, als mitjans de comunicació i a Internet

El Consell Social de la Llengua impulsa la creació d'un observatori lingüístic

La llengua catalana ha augmentat la seva presència en l'àmbit jurídic, als mitjans de comunicació i a Internet, segons l'Informe sobre política lingüística 2001, aprovat avui pel Consell Social de la Llengua Catalana, en una reunió a la seu del Departament de Cultura, presidida pel conseller Jordi Vilajoana, en representació del president de la Generalitat. L'informe ha estat presentat pel director general de Política Lingüística, Lluís Jou, i serà lliurat al Parlament els propers dies, en compliment de la Llei de Política Lingüística (article 39.3).

A més, el Consell Social de la Llengua ha aprovat la constitució d'una ponència especial per a l'establiment d'un Observatori de la Llengua, que tindrà com a finalitat la recopilació, la posada en comú i l'estudi de les dades existents sobre coneixement, presència social i ús públic, familiar i interpersonal de la llengua catalana per tal d'extreure'n conseqüències que permetin promoure la comunicació en català en tots els camps i preveure'n l'evolució a mig termini.

El Consell Social de la Llengua Catalana és l'òrgan d'assessorament, consulta i participació social en matèria de política lingüística. Està integrat per representants d'institucions i entitats com ara sindicats, patronals, Consell Escolar, Consell Interuniversitari, Institució de les Lletres Catalanes, Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya, Consell Nacional de la Joventut i representants de mitjans de comunicació públics. Està presidit pel president de la Generalitat i en són vicepresidents el conseller de Cultura i el president de l'Institut d'Estudis Catalans.

110.000 documents notarials

L'Informe sobre política lingüística 2001, aprovat avui pel Consell Social de la Llengua, destaca l'augment de l'ús del català a l'Administració de Justícia, que s'ha concretat en la redacció, l'any passat, de 110.000 documents notarials. L'any 2000 van ser 98.536. En algunes comarques, com la Cerdanya, el Ripollès, Osona i la Garrotxa, el percentatge de documents notarials escrits en català supera el 50%.

A més, l'any passat es van escriure en català gairebé 12.000 sentències i 41.000 actes resolutoris, a través de les vuitanta oficines judicials adscrites al Pla de catalanització de jutjats.

Televisió en català

En l'àmbit dels mitjans de comunicació, l'informe destaca l'increment de les hores de programació del Canal 33, l'any 2001, que ha repercutit en l'audiència conjunta de Televisió de Catalunya que va ser del 27,9% (26,3% l'any 2000). L'informe també es refereix a la posada en funcionament, en el Barcelonès, de vuit televisions locals entre les quals es troben City TV i FlaixTV, que se sumen a l'oferta de televisió en català.

Pel que fa a l'àmbit de la ràdio, el conjunt de les emissores generalistes que emeten exclusivament en català ha tingut el 2001 una audiència acumulada absoluta del 35,2%, (33,3% l'any 2000), mentre que el percentatge d'emissores que emeten en català més del 50% del temps, s'ha situat en el 93,6% en el cas de les emissores municipals i en el 71% en el de les emissores privades de freqüència modulada concedides per la Generalitat. L'any 1998 aquests percentatges eren, respectivament, del 89% i del 53%.

En relació amb la premsa, el percentatge d'exemplars de diaris d'informació general d'àmbit nacional de Catalunya venuts en català es manté constant des de 1998, amb petites oscil·lacions, essent el 2001 del 25,2%. Pel que fa als diaris comarcals, el percentatge d'exemplars venuts en català ha estat del 55,5%, més de deu punts per sobre de l'any 1996, en què va ser del 45%. L'informe destaca també noves iniciatives com la constitució de la Coordinadora de Mitjans (COMIT), i el número zero del diari El 9 esportiu de Catalunya.

Cinema

El nombre d'espectadors de cinema en català ha estat, l'any 2001, de 766.626, un 6% més que l'any anterior. L'informe reflecteix també l'increment d'espectadors de pel·lícules en versió original catalana, que han estat 147.207. En total, l'any passat es van estrenar 39 pel·lícules en català, 9 en versió original i 30 en versió doblada.

Pel que fa al percentatge d'espectadors de teatre en català, l'any passat va ser del 51,4%, amb un increment de gairebé nou punts respecte a l'any 2000, en què va ser del 42,7%.

Noves tecnologies

En relació amb la presència del català a Internet, l'informe constata que ara fa un any hi havia 47.241 llocs web amb informacions en català, amb més d'1.682.600 pàgines indexades i que el 48,9% dels internautes catalans els visiten sovint. Esmenta també diversos webs que ofereixen recursos lingüístics en català, com ara el de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans, el Termcat o Enciclopèdia Catalana.

L'Informe sobre política lingüística 2001 recorda també els acords de la Generalitat amb Yahoo, per oferir la versió catalana del portal, i amb Microsoft, que ha fet possible que el sistema operatiu Windows XP estigui disponible en català a la xarxa de manera gratuïta per als usuaris.

Col·laboració amb el govern balear

D'altra banda, en matèria de cooperació amb les institucions d'altres territoris de parla catalana, l'informe destaca la col·laboració entre la Generalitat i el Govern de les Illes Balears en diversos camps, que van des de la difusió de la terminologia elaborada pel Termcat, la commemoració de l'Any Europeu de les Llengües i el doblatge i la exhibició de pel·lícules en llengua catalana, fins a la constitució de l'Institut Ramon Llull.

Dictamen i conclusions

A més de l'informe del 2001, el Consell també ha aprovat el dictamen d'avaluació, del qual ha estat ponent l'escriptor i sociolingüista Francesc Vallverdú. En el document, el Consell "valora positivament que la política lingüística que duu a terme el Govern continuï tenint un grau elevat de suport social", expressa la seva satisfacció pel desplegament de la Llei de Política Lingüística i pel nou Pla Interdepartamental d'Immigració i considera "del tot ineludible prendre mesures concretes per facilitar l'aprenentatge del català a la població immigrada".

El dictamen del Consell conté setze conclusions amb constatacions o recomanacions concretes. Recomana, per exemple, l'adopció de mesures que afavoreixin l'increment de webs en català, l'acord amb empreses del sector informàtic per garantir la disponibilitat del català en sistemes operatius i programari i una major difusió de les propostes terminològiques del Termcat. Pel que fa al món socioeconòmic, recomana "prosseguir les actuacions puntuals en sectors específics per tal d'accelerar el procés de catalanització en els àmbits més deficitaris, incloent-hi l'adopció de mesures econòmiques, com per exemple exempcions fiscals."

Font: Oficina de premsa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

© Consorci per a la Normalització Lingüística. Tots els drets reservats.
C. de Mallorca, 272, 8è • 08037 Barcelona • Tel. +34 93 272 31 00 • Fax +34 93 487 21 67 • A/e: cpnl@cpnl.org