Pàgina inicial

Viure en català
Agenda
Actualitat
Recull de premsa
Jocs en català
Cinema en català
Segells plurals
Any Verdaguer
Menú principal
Aprèn català
Serveis a empreses, organitzacions i
ens locals
Xarxa territorial
Recursos lingüístics
Viure en català

 

Pàgina inicial |  Directori del Consorci |  Mapa del web |  Escriu-nos

índex per dates

índex per temes

Sant Sadurní d'Anoia, 31 de març de 2003

El director general de Política Lingüística inaugura avui una exposició d'etiquetes de cava en català

Jordi Roigé i Solé, recentment nomenat director general de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, i Francesc Llopart, regidor de Cultura de l'Ajuntament sadurninenc i president del Consell del CNL Alt Penedès-Garraf, han inaugurat una exposició d'etiquetes de cava que es poden trobar al mercat en català i que són d'empreses de Sant Sadurní d'Anoia. L'exposició, que ha estat organitzada pel Centre de Normalització Lingüística Alt Penedès-Garraf (per mitjà de l'Oficina de Català de Sant Sadurní) amb la col·laboració del Departament de Cultura de l'Ajuntament, s'inaugura avui, 31 de març, a les vuit del vespre, a la biblioteca Ramon Bosch de Noya, i es podrà visitar fins al 12 d'abril vinent.

Cent etiquetes

L'exposició s'inclou dins de la programació de l'Abril Cultural i mostra un centenar d'etiquetes i contraetiquetes de cava que tenen com a única llengua el català, són bilingües o poden tenir una lectura ambigua. Les han fetes arribar a l'Oficina de Català de Sant Sadurní els cavistes de la població que han col·laborat en el muntatge de la mostra. De les 82 empreses que elaboren cava actualment a Sant Sadurní, han aportat etiquetes en català per a l'exposició un total de 39. Això suposa un 48% de caves. No obstant això, el 71% manifesta que etiqueta totalment o parcialment en català.

El recull és el resultat d'un estudi que la mateixa Oficina va elaborar l'any 2002 sobre la llengua que s'utilitzava a les etiquetes de cava de Sant Sadurní i que es va publicar al programa de Fires i Festes editat per l'Ajuntament.

Català a l'etiqueta

L'estudi abans esmentat indica que la presència del català en les etiquetes de cava de Sant Sadurní és força elevada, si bé el mateix document adverteix que l'anàlisi es va fer a partir de 36 empreses (aproximadament el 45% de totes les que existeixen al municipi). Així, d'aquestes 36 empreses que van aportar dades, 30 (més d'un 80%) tenien tots els productes en català o bé en algun el català figurava a l'etiqueta. L'estudi analitza 112 etiquetes, de les quals 92 són en català. Pel que fa a les contraetiquetes, de 108 mostres recollides, el català figura en 36 (en molts casos l'ampolla de cava no duu cap contraetiqueta).

Això de banda, l'any 2002, la Plataforma per la Llengua també va elaborar un estudi (El català en l'etiquetatge de vins i caves a Catalunya) en què s'indica que, en els darrers anys, hi ha una evolució positiva de l'etiquetatge en català. Ara bé, en el conjunt de Catalunya, només el 18% de les empreses elaboradores de cava etiqueten en català tots els productes o, si més no, algun.

© Consorci per a la Normalització Lingüística. Tots els drets reservats.
C. de Mallorca, 272, 8è • 08037 Barcelona • Tel. +34 93 272 31 00 • Fax +34 93 487 21 67 • A/e: cpnl@cpnl.org