Pàgina inicial

Viure en català
Agenda
Actualitat
Recull de premsa
Jocs en català
Cinema en català
Menú principal
Aprèn català
Serveis a empreses, organitzacions i
ens locals
Xarxa territorial
Recursos lingüístics
Viure en català

 

Pàgina inicial |  Directori del Consorci |  Mapa del web |  Escriu-nos

índex per dates

índex per temes

Sitges, 7 de juliol de 2004

La presentació del llibre «Tots els colors de la llengua» tanca la primera experiència del programa «Voluntaris per la llengua» a Sitges

Una trentena de persones es van aplegar dilluns a la tarda a l'edifici Miramar per tal d'assistir a la presentació del llibre Tots els colors de la llengua a càrrec dels seus autors, Mariona Casas i Agustí Danés.

Tots els colors de la llengua recull el testimoni d'una quinzena de persones de països diferents, d'edats diverses i de classes socials distintes que han decidit acollir-se al programa de voluntariat lingüístic: una experiència que aparella una persona catalanoparlant amb una d'immigrant per facilitar-li la seva integració al país i l'aprenentatge de la llengua. És un llibre que ens explica els compromisos que s'adquireixen per ambdues parts. D'una banda, el dels immigrants per aprendre la llengua i, de l'altra, el dels catalanoparlants per donar-los un cop de mà.

Aquesta experiència es visualitza amb una pinzellada a les vides de persones que es troben per parlar. Darrere de cada conversa s'hi amaga una història que permet descobrir als lectors experiències vitals de persones que han hagut d'abandonar els seus països per motius diversos. És la història de persones de tots colors unides al nostre país pel fet de parlar una mateixa llengua: el català.

L'acte, organitzat amb motiu de la cloenda de la primera etapa del programa "Voluntaris per la llengua" a Sitges, va ser introduït amb unes paraules de la regidora d'Educació i Cultura, Àngels Parés, que van servir per posar de relleu les bondats d'una iniciativa com la del voluntariat lingüístic. Una experiència que de segur contribuirà a augmentar l'ús social de la llengua.

A Sitges, una trentena de participants

Dins del programa "Voluntaris per la llengua", des del mes de maig fins al juliol, a Sitges s'han format quinze parelles, que han reunit tant persones catalanoparlants com no catalanoparlants que voluntàriament han dedicat un temps a parlar entre elles, durant un mínim de deu hores (una hora a la setmana, més o menys). En aquestes trobades els participants han escollit lliurement els temes de què han volgut parlar i en cap cas s'ha tractat de substituir una classe de llengua. Precisament es vol complementar l'aprenentatge que es fa a l'aula, trencar la formalitat que comporta una classe i demostrar al nouvingut que el català és una llengua vàlida per a qualsevol situació de la vida quotidiana.

Durant l'acte de dilluns, els assistents van poder dir-hi la seva i la reflexió general era que havia estat una experiència positiva i enriquidora per a tots. Tot seguit, els participants en el programa van rebre un diploma commemoratiu i per acabar van prendre una copa de cava.

Es preveu reprendre el programa a partir del mes d'octubre per la qual cosa les persones que hi estiguin interessades poden posar-se en contacte amb l'Oficina de Català de Sitges.

© Consorci per a la Normalització Lingüística. Tots els drets reservats.
C. de Mallorca, 272, 8è • 08037 Barcelona • Tel. +34 93 272 31 00 • Fax +34 93 487 21 67 • A/e: cpnl@cpnl.org